Συμβουλές για παιδιά

Οι σκύλοι δεν είναι μικρά τετράποδα ανθρωπάκια ντυμένα με γούνα! Σκέπτονται διαφορετικά από εμάς και δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα μας, παρά μόνο αν ξοδέψουμε χρόνο να τους μάθουμε κάποιες λέξεις.

Όμως, βασικότερος τρόπος επικοινωνίας με έναν σκύλο, δικό μας ή ξένο, είναι οι κινήσεις μας ή αλλιώς, η γλώσσα του σώματος.

Πώς μπορούμε να γνωριστούμε με έναν σκύλο;

Αν συναντήσετε κάπου έναν σκύλο που πάει βόλτα (με λουρί) συνοδευόμενος από τον ιδιοκτήτη του (=κηδεμόνα του) και θέλετε να γνωριστείτε, πρώτα ρωτάτε όποιον μεγάλο σας συνοδεύει και μετά απαραίτητα ρωτάτε τον συνοδό του σκύλου. Αν σας τοεπιτρέψει, τότε στέκεστε μπροστά του και ακίνητοι σε απόσταση ενός μέτρου και απλώνετε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προςτα κάτω για να έρθει να το μυρίσει ο σκύλος. Αν μετά από αυτήν την γνωριμία θέλετε να τον χαϊδέψετε, κατεβάστε ήρεμα το χέρι σας προς το στήθος του και χαϊδέψτε τον εκεί μαλακά. Αποφεύγετε πάντα να σκύβετε πάνω από το σώμα του.

Κανόνες συμπεριφοράς προς αδέσποτους σκύλους και όχι μόνο:

Πρώτα απ΄ όλα, συναντώντας έναν αδέσποτο σκύλο, ρωτάτε όποιον μεγάλο σας συνοδεύει αν σας αφήνει να καλέσετε τον σκύλο κοντά σας. Αν ναι, σταθείτε ακίνητοι τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά του, χαμηλώστε την στάση του σώματός σας λυγίζοντας λίγο τα γόνατά σας, μιλήστε του με γλυκιά φωνή και απλώστε ήρεμα το χέρι σας με την παλάμη προς τα κάτω.

  • Αν δεν θέλει να έρθει, πρέπει να σεβαστείτε την επιθυμία του. Μην πάτε προς το μέρος του εσείς γιατί τοότι δεν σας πλησίασε σημαίνει ότι μπορεί να σας φοβάται. Αφήστε τον λοιπόν στην ησυχία του. Αν τον πιέσετε ακολουθώντας ή πλησιάζοντάς τον, θα τον φοβίσετε ακόμα περισσότερο. Μην ξεχνάτε ότι όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του δεν σημαίνει πάντα ότι είναι χαρούμενος. Σκεφτείτε ότι ο συγκεκριμένος σκύλος μπορεί να φοβάται να σας πλησιάσει γιατί την τελευταία φορά που τόλμησε κάτι τέτοιο, όχι με εσάς αλλά με κάποιον άλλον, εκείνος του φέρθηκε άσχημα και τον τρόμαξε.
  • Αν έρθει, κι εσείς θέλετε να τον χαϊδέψετε, χαϊδέψτε τον λοιπόν μαλακά και χαμηλά στο στήθος του (όχι στο κεφάλι ή στην πλάτη) χωρίς να σκύψετε πάνω από το σώμα του. Έτσι του λέτε στα «σκυλίσια» ότι είσαστε φίλοι του και όχι εχθροί του. Μετά από το χάδι αυτό, πλύνετε τα χέρια σας, καθώς υπάρχουν κάποιες, πολύ λίγες βέβαια ασθένειες, όπως σκουληκάκια της κοιλιάς και δερματικές παθήσεις που μπορεί να κολλήσετε από έναν αδέσποτο σκύλο, απλά γιατί δεν έχει οικογένεια που να τον φροντίζει. Και πάλι, αν την ώρα που απλώνετε το χέρι σας για να τον χαϊδέψετε εκείνος κάνει προς τα πίσω ή γρυλίσει, ήρεμα τραβήξτε το χέρι σας, σηκωθείτε και αργά απομακρυνθείτε, αφήνοντάς τον στην ησυχία του. Μπορεί να έρθει κοντά σας την επόμενη φορά που θα τον συναντήσετε τυχαία.

Αν κάνετε ποδήλατο και δείτε σκύλο ή σκύλους που τρέχουν γύρω σας σα να σας κυνηγάνε, σταματήστε, κατεβείτε από το ποδήλατο και περπατείστε αργά προς τα εκεί που πηγαίνατε. Σε περίπτωση που οι σκύλοι αυτοί ήρθαν τρέχοντας από εκεί που θα πηγαίνατε, τότε στρίψτε ήρεμα προς μια άλλη κατεύθυνση γιατί μάλλον οι σκύλοι προσπαθούν να σας «διώξουν» από περιοχή που θεωρούν δική τους. Μην τρέξετε. Ούτως ή άλλως όλοι οι σκύλοι και τρέχουν γρηγορότερα από εμάς και κάνουν αυτόν τον «σαματά» μέχρι να απομακρυνθούμε από την «περιοχή» τους.

Αν σας συμβεί ένας σκύλος να τρέξει και να πηδήξει πάνω σας, μαζέψτε τα χέρια σας πίσω από το σβέρκο σας και αργά περπατήστε προς τα πίσω. Μην κοιτάτε ποτέ επίμονα έναν σκύλο στα μάτια γιατί θα νομίσει ότι τον απειλείτε. Οι σκυλίτσες που έχουν κουτάβια θα τα προστατέψουν με κάθε τρόπο οπότε μην τις ενοχλείτε ποτέ. Επίσης προσέξτε την συμπεριφορά σας προς σκύλους (αδέσποτους ή όχι) που τρώνε ή παίζουν με κάτι που έχουν στο στόμα τους. Μην τους πλησιάζετε γιατί θα νομίζουν ότι θέλετε να τους πάρετε το φαγητό τους ή το παιχνίδι τους.

Επίσης, δεν ενοχλούμε ποτέ έναν σκύλο που βρίσκεται πίσω από την μάντρα ενός σπιτιού. Ούτε τρέχουμε πάνω-κάτω, ούτε πετάμε αντικείμενα μέσα από την μάντρα ή το συρματόπλεγμα, ούτε βάζουμε τα χέρια μας μέσα στον χώρο του, γιατί ο σκύλος προστατεύει το σπίτι του και νομίζει ότι εμείς θέλουμε το κακό του ή το κακό της οικογένειάς του. Απλά προσπερνάμε την μάντρα ήρεμα. Να προσέχετε ιδιαίτερα τους σκύλους που είναι δεμένοι. Είναι λάθος των ιδιοκτητών τους το ότι τους δένουν γιατί έτσι οι σκύλοι αυτοί γίνονται νευρικοί και στον χαρακτήρα, και στις κινήσεις τους γι αυτό και δεν πρέπει να τους ενοχλούμε.

Σε όλους τους σκύλους φερόμαστε με σεβασμό: Δεν τους κυνηγάμε, δεν τους περικυκλώνουμε, δεν τους πλησιάζουμε από πίσω αλλά μόνο από μπροστά, απ’ όπου δηλαδή μας βλέπουν, δεν τους πειράζουμε τα αυτιά ή την ουρά, δεν τους τραβάμε την γούνα τους, δεν τους ενοχλούμε όταν κοιμούνται ή τρώνε. Επίσης, δεν αγκαλιάζουμε ποτέ έναν άγνωστο σκύλο – ίσως ούτε ακόμα τον δικό μας σκύλο – εκτός αν το κάνουμε πολύ ήρεμα και χωρίς να σκύβουμε από πάνω τους και πάντα με την άδεια της μαμάς ή του μπαμπά. Γενικά οι κινήσεις μας όταν είμαστε κοντά σε έναν σκύλο που δεν γνωρίζουμε πρέπει να είναι ήρεμες, χωρίς στριγκλιές, κυνηγητό ή επίμονο κοίταγμα κατευθείαν στα μάτια του σκύλου γιατί όλα αυτά τον τρομάζουν και τον κάνουν να αισθάνεται ότι πρέπει να αμυνθεί.

Καθημερινές ιστορίες σκύλων που δεν αγάπησε κανείς...

BUTTON_TEXT

Στο δρόμο πιο συχνά συναντάμε σκύλους αδέσποτους που τους έχουν εγκαταλείψει οι οικογένειές τους και όχι τόσο σκύλους που πάνε την βόλτα τους συνοδευόμενοι από κάποιον άνθρωπο. Πολλοί αδέσποτοι σκύλοι δεν βρίσκονται πια μαζί μας, γιατί αρχικά κάποιοι ασυνείδητοι τους παράτησαν και αργότερα κάποιοι άλλοι … ενοχλήθηκαν από την ύπαρξή τους και τους δηλητηρίασαν. Γι αυτό και, αν δεν έχετε ήδη σκύλο ή σκύλους δικούς σας και θέλετε να αποκτήσετε, πρώτα σκεφτείτε:

  • ότι μεγαλύτερη ανάγκη για μια οικογένεια έχει ένας σκύλος αδέσποτος που μπορείτε να υιοθετήσετε και όχι ένας σκύλος που πωλείται σε κατάστημα.
  • ότι πρέπει να είσαστε υπεύθυνοι απέναντι σε οποιονδήποτε σκύλο για τουλάχιστον 12 χρόνια ή και περισσότερα! και,τέλος,
  • ότι ένας σκύλος, εκτός από ανάγκη για φαγητό, νερό, ένα κρεβάτι για να κοιμάται και βεβαίως τον γιατρό του, έχει ανάγκη από πολλή παρέα με την οικογένεια, γιατί από την φύση του είναι κοινωνικός. Για να μπορέσετε λοιπόν να του προσφέρετε την παρέα που χρειάζεται, πρέπει να διαθέτετε χρόνο και όχι απλώς να τον έχετε σαν τιμωρημένο στην βεράντα ή στον κήπο μόνο του όλη μέρα. Μην πιέζετε λοιπόν τους γονείς σας για την απόκτηση σκύλου σαν να τους πιέζατε για την αγορά ενός παιχνιδιού. Ο πρώτος έχει ψυχή!

 

Χριστίνα Οικονόμου – Δημήτρης Λιαρίκος

Εθελοντές Εκπαιδευτές Σκύλων

Υποστήριξη Αναδόχων και Πρόγραμμα Επισκέψεων σε σχολεία και Ιδρύματα