Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής (Pet-Assisted Therapy)

Δωρεάν επισκέψεις σε Ειδικά Σχολεία, Ιδρύματα ή άλλους φορείς κοινωνικής πρόνοιας

Τι σημαίνει Θεραπεία μέσω ζώων (Pet Therapy ή Pet-Assisted Therapy);

Είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων ή δια μέσου των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.

Οι λόγοι δημιουργίας του προγράμματος

Είναι γεγονός ότι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες, ασθενείς με χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, ψυχασθενείς, κ.λπ.) και ειδικότερα εκείνοι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα, στέγες ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μία καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων» ή τρόπους και συνθήκες που ευνοούν την ψυχική ανάταση.
Και εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που οποιοσδήποτε άνθρωπος – ειδικευμένος ή μη – δεν μπορεί να πλησιάσει. Γιατί; Γιατί ένα ζώο, και μάλιστα ένας σκύλος, φύσει κοινωνικό ον, διαθέτει το εκ γενετής χάρισμα να προσεγγίzει και να προσφέρει στοργή και αγάπη ανιδιοτελώς και απροσχημάτιστα, χωρίς να “κρίνει” με τον ανθρώπινο τρόπο. Ένας σκύλος χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια και την προσοχή, ανεξαρτήτως του από ποιον προέρχονται και αυτή του η ιδιότητα κάνει τις «θεραπευτικές» του δυνάμεις ανεκτίμητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό, όπως στη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α., αντίστοιχα προγράμματα θεραπευτικής επαφής με ζώα – που περιλαμβάνουν επισκέψεις ακόμα και σε νοσηλευτικά ιδρύματα – εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες με την αρωγή του κράτους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επίδραση της επαφής με ζώα σε κοινωνικά ευπαθείς, περιθωριοποιημένους ή ασθενείς συνανθρώπους μας είναι ευεργετική για την σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το πρόγραμμα

Επισκεπτόμαστε λοιπόν εθελοντικά και απολύτως δωρεάν ειδικά σχολεία, ιδρύματα, συλλόγους, στέγες και ξενώνες φιλοξενίας και βέβαια το προφορικό μέρος της παρουσίασης μας προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών ή τροφίμων.

Οι αντιδράσεις των μαθητών ή τροφίμων

Κατά τις επισκέψεις μας διαπιστώνουμε ότι είναι πολλά αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε: Η μοναδική εμπειρία του «κοινωνικού ξεκλειδώματος» των ανθρώπων την ώρα που χαϊδεύουν, βουρτσίζουν, ή πηγαίνουν βόλτα  έναν σκύλο είναι για εμάς έναυσμα συνέχισης και εντατικοποίησης της προσπάθειάς μας. Δείτε φωτογραφίες στο Photo Gallery.

Αν είστε εκπρόσωπος κοινωνικού φορέα και ενδιαφέρεστε για ΔΩΡΕΑΝ* επίσκεψη της ομάδας της SAPT Hellas στις εγκαταστάσεις σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μιλώντας με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ή κοινωνικών φορέων συνειδητοποιήσαμε ότι, παρότι αναγράφεται παντού ότι οι επισκέψεις μας σε σχολεία ή ιδρύματα είναι εθελοντικές, δεν είναι σαφές ότι είναι εντελώς δωρεάν.
 
Τονίζουμε λοιπόν ότι οι φορείς που μας καλούν δεν καταβάλλουν κανένα τίμημα, ούτε βέβαια υπό την μορφή αμοιβής άλλα ούτε – προκειμένου για επίσκεψη εντός Αττικής – υπό την μορφή άλλων τυχόν εξόδων, τα οποία καλύπτονται εξ΄ολοκλήρου και κατά περίπτωση είτε από τους εθελοντές της SAPT Hellas, είτε από την ίδια την SAPT Hellas με τη βοήθεια δωρεών από ιδιώτες ή επιχειρήσεις (εις χρήμα ή εις είδος). Έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής μπορεί να επιβαρύνουν φορείς που μας καλούν σε επισκέψεις εκτός Αττικής.

This website stores some user agent data. These data are used to provide a more personalized experience and to track your whereabouts around our website in compliance with the European General Data Protection Regulation. If you decide to opt-out of any future tracking, a cookie will be set up in your browser to remember this choice for one year. I Agree, Deny
932