Τα νέα της SAPT Hellas

Διαβάστε αναλυτικά....

Σάββατο 18 & Κυριακή 19/10/2014-Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΒΡΥΣΑΚΙ, Βρυσακίου 17, Πλάκα

 

https://www.facebook.com/artfor.more

art4more ‘14

Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10), Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, ΒΡΥΣΑΚΙ, Βρυσακίου 17, Πλάκα, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

«8η φετινή διοργάνωση με θέμα τη θεραπευτική συμβολή των ζώων στη ψυχική υγεία. Πιστεύεις στη θεραπευτική δύναμη-σχέση ανθρώπου και ζώου; Εμείς γνωρίζουμε τη συμβολή της στη ψυχική υγεία και σας προσκαλούμε να γνωρίσετε κι άλλες πτυχές της. Γιορτάζουμε την ικανότητα του ζώου συντροφιάς να λειτουργεί θετικά στη γνωστική μας ολοκλήρωση. Την ικανότητα του να μας βοηθά στην αύξηση της κοινωνικότητας μας. Το πόσο η παρουσία του συμβάλλει στη συναισθηματική μας εξέλιξη και την συνειδητοποίηση του κύκλου της ζωής, όσο λίγες άλλες σχέσεις…»

Tails of Therapy

Μια έκθεση με αφηγήσεις ιστοριών όπου ζώα συνέβαλαν στη θεραπευτική διαδικασία ατόμων με θέματα ψυχικής υγείας. Οπτικοακουστικό υλικό φωτίζει καινοτόμα προγράμματα, projects και πρακτικές από όλο τον κόσμο.

Αφήγηση: Πένυ Δεληγιάννη, σοπράνο παιδαγωγός. Γλώσσα Αφήγησης: Ελληνικά. Συμμετέχουν με ιστορίες: Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος, Ινστιτούτο Ερευνών Anthrozoology Αγγλίας, ΙSAZ International Society.

Συζήτηση

Πρόκειται για ένα κεντρικό γεγονός δικτύωσης, όπου το κοινό θα γνωρίσει οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της θεραπείας μέσω της συμβολής των ζώων (Animal Assisted Therapy). Η συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για νέες συνέργειες, ενσωμάτωση καλών πρακτικών από τους επιστήμονες της ψυχικής υγείας και ενημέρωση του κοινού (ψυχικά πασχόντων ή μη) για τις σχετικές υπηρεσίες.

Συμμετέχουν: SAPT Hellas, THERAPYDOGS, Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος, Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών ΛΑΡΑ, κ.α. Γλώσσα Συνεδρίου: Ελληνικά

Έκθεση

Πραγματικά είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι καλλιτέχνες των οποίων το αγαπημένο τους ζώο έχει κεντρική θέση στο έργο τους. Την έκθεση των έργων τέχνης συνοδεύουν τα φωτογραφικά πορτραίτα των καλλιτεχνών με τα ζώα τους.

Συμμετέχουν: Σύλβια Αντουλινάκη, Γρηγορία Βρυττιά, Juliana Frug, Νίνα Κοταμανίδου, Αννα Λέκκα, Patrick Lienin, Suren Manvelyan, Shao Ming Pu, Αγγελος Μπαράι, Βασίλης Μπότουλας, Κώστας Παπαδημητρίου, Σταυρούλα Παπαδάκη, Παναγιώτα Στάϊκου, Ερη Σκυργιάννη, Κέλλυ Xόζου, Χριστίνα Χρηστίδου, Elke Vogelsang.

Καμπάνια

Μια online έκθεση που έχει την θέση της στο διαδίκτυο εξελίσσεται από το κοινό που πιστεύει στη θεραπευτική “δύναμη-σχέση” ανθρώπου – ζώου και την μοιράζεται μαζί μας με ένα φωτογραφικό πορτραίτο στη σελίδα μας στο facebook 8o Art4More ‘14. Μάζεψε τα περισσότερα Like και κέρδισε δώρα από το φιλοζωϊκό pet shop “Pet Side” (Κοιν.Σ.Επ.).

Προβολές

Η συμβολή των ζώων στην εκπαιδευτική ανάπτυξη παιδιού. Πιλοτική χρήση ζώου σε σχολεία (Animal Assisted Learning). / Ο ρόλος ενός ζώου συντροφιάς στο διάβασμα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, διάσπαση προσοχής). /Κακοποιημένο παιδί – κακοποιημένο ζώο. Πρόληψη γονικής και παιδικής βίας. / Το ζώο ως γέφυρα κοινωνικοποίησης σε άτομα με αυτισμό. / Η συμβολή των ζώων στις θεραπευτικές συνεδρίες. / Οι άστεγοι και τα ζώα τους. / Παραβατική συμπεριφορά: προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλων με νέους αναμορφωτηρίου.

Γλώσσα Προβολών: Αγγλικά

Θα απαντηθούν ερωτήσεις όπως:

• Επιθυμώ να γίνω εθελοντής. Μπορεί να γίνει ο σκύλος μου σκύλος θεραπείας;

• Είμαι ψυχολόγος / θεραπευτής. Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω τα ζώα συντροφιάς στις συνεδρίες μου;

• Είμαι ψυχικά πάσχων. Πού μπορώ να απευθυνθώ για μια θεραπευτική επαφή με ζώα συντροφιάς;

• Είμαι οργανισμός που διαθέτει αδέσποτα ζώα, μπορώ να συνεισφέρω;

Workshops

PUZZLE-PETS

Φτιάξε το δικό σου PUZZLE-PET. Με τα δικά σου γεωμετρικά σχήματα tangram σχημάτισε μορφές ζώων σε άπειρους συνδυασμούς, τοποθετώντας σε διάφορες θέσεις τα επιμέρους επίπεδα κομμάτια.

Από την Υμάι Ζωή-Γετμίρα Ανθρωπολόγο.

Σάββατο 18/10: 15.00-16.00

Κυριακή 19/10: 14.00-16.00

ORIGAMI-PETS

Τσαλάκωσε και δημιούργησε το δικό σου ORIGAMI-PET. Σε ένα τετράγωνο φύλλο χαρτί δημιούργησε τρισδιάστατες μορφές ζώων, έπειτα από συγκεκριμένες «τσαλακώσεις» του τετράγωνου σχήματος. Έπειτα με την χρήση των χρωμάτων, τελειοποίησε τα με τη φαντασία σου!

Από την Υμάι Ευαγγελία-Γιασμίνα, Παιδαγωγό.

Σάββατο 18/10: 15.00-16.00

Κυριακή 19/10: 14.00-16.00

ECO-PETS

Κόψε-Κόλλησε και φτιάξε το δικό σου ζώο με την χρήση διαφόρων ανακυκλώσιμων υλικών και μη.

Από την Αθανασία Οικονόμου, Ανθρωπολόγο.

Σάββατο 18/10: 15.00-16.00

Κυριακή 19/10: 14.00-16.00

ΔΑΧΤΥΛΟΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ

Ζωάκια δαχτυλο-μαριονέτες για τα παιδικά συναισθήματα. Αν θέλεις να κατασκευάσεις το δικό σου φίλο/φίλη ζωάκι πάρε μέρος σ’ αυτό το εργαστήρι!

Από τη Χρυσούλα Καρεμφυλάκη, Εικαστική Θεραπεύτρια.

Κυριακή 19/10: 16.00-17.00

ΤΑ ΖΩΑ ΛΕΝΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ…

Μια φορά και έναν καιρό ήταν… Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι γεμάτο ιστορίες με ζώα ως βοηθούς, οδηγούς, συνοδοιπόρους. Ποιο είναι το πιο έξυπνο, το πιο όμορφο, το πιο δυνατό πλάσμα του Ζωικού Βασιλείου; Τι μας μαθαίνει ο μυστικός κόσμος των ζώων για τον κόσμο των ανθρώπων; Τις απαντήσεις κουβαλούν οι ιστορίες…

Αφήγηση: Κατερίνα Νάκου, Παιδαγωγός.

Σάββατο 18/10: 16.00-17.00

ΙΝΔΙΑΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Διδασκαλία και Θεραπεία από τα ζώα μέσα από την Ινδιάνικη Σοφία. «Κύλησε μια Μικρή Λευκή Πέτρα κι έφερε θύμισες από τα χρόνια εκείνα που οι Άνθρωποι μιλούσαν με τα Ζώα κι αυτό μετά ξεχάστηκε , όπως τόσα άλλα πράγματα σχετικά με την Φύση!…» Μια παιδική δράση για τους ινδιάνους. Συμπεριλαμβάνεται και ζωγραφική προσώπου.

Από την Αλεξάνδρα Μηλιοπούλου- Μικρό Μαύρο Φτερό.

Σάββατο 18/10: 17.00-19.00

Κυριακή 19/10: 17.00-19.00

THERAPY HOUR

Δημιουργικό πρόγραμμα για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με ζώα θεραπείας από τον φορέα SAPT Hellas. Συμμετέχουν οικοτροφεία, κέντρα ημέρας και εκπρόσωποι φορέων με δήλωση συμμετοχής.

Σάββατο 18/10: 14.00-15.00

YOGA

Δίωρο σεμινάριο yoga με θέμα: η παρατήρηση των ζώων από τους αρχαίους Γιόγκι και η επιρροή τους στην διαδικασία του ελέγχου της αναπνοής (Πραναγιάμα) και όλων των Γιογκασάνων.

1.Πραναγιάμα ( Έλεγχος αναπνοής). Η σπουδαιότητα της αργής αναπνοής σε σχέση με την αύξηση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου.

2.Γιογκασάνες (Ήπιες ασκήσεις βασισμένες σε στάσεις ζώων).

3.Διαλογισμός (Ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά τη δεινή θέση των ζώων κι άλλων όντων).

4.Συζήτηση (Η θεραπευτική σχέση ανθρώπου και ζώου μέσα από προσωπικές εμπειρίες).

Με την Ανδριάνα Σαπρίκη. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο arts.edra@gmail.com.

Σάββατο 18/10: 17.00-19.00

Κυριακή 19/10: 17.00-19.00

DOG WALK

Βόλτα ευαισθητοποίησης και πορεία για την ψυχική υγεία με ή χωρίς τους τετράποδους φίλους μας. Η διαδρομή που αποτυπώνεται σε χάρτη είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία.

Οδηγός: Λάϊλα Τυροπούλου

Κυριακή 19/10: 13.00-14.00

Meet Up Party

Τι γίνεται όταν μια νεαρή σοπράνο αποφασίσει να αφήσει για λίγο την όπερα και να διαχύσει  νότες με ποιο jazz διάθεση;  Και πριν απαντήσετε στον γρίφο να σας δώσουμε μια ακόμη παράμετρο… Και ποια είναι αυτή; Ότι ακόλουθοι της είναι οι ίδιοι της οι μαθητές οι οποίοι δίνουν άλλο χρώμα και ύφος στις μουσικές γνώσεις τους.

Η απάντηση δεν έρχεται από την κάτω Σικελία (που θα μπορούσε) αφού πρόκειται για την μπάντα AnnaCaponePapasandtheMafia.

Η νεαρή σοπράνο και η μπάντα της αφήνουν για λίγο τα πεντάγραμμα και ντύνουν τις νύχτες μας με ατμοσφαιρική διάθεση προσδίδοντας υφή στα βράδια μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ που προέρχονται από τους κύκλους της μαφίας  η μπάντα AnnaCaponePapasandtheMafia παίζει : swing , bossa nova, jazz-soul , latin jazz , bolero ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Mάλιστα η πρώτη της εμφάνιση θα είναι σε λίγες βραδιές και συγκεκριμένα στις 18 Οκτώβρη στο Βρυσάκι στο πλαίσιο του φεστιβάλ Art4More αφιερωμένο για την ψυχική υγεία.

Το προφίλ της μπάντας:

φωνή : ΑnnaCaponePapas / saxophone : Kostas / piano : KimonLimenidis /drums : PanayiotisVlahos / Οι  μαθητές  της AnnaCaponePapas,  RafaelaJoi και NikosKalantzis

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Μέλη του Δ.Σ.:
Πρόεδρος Δ.Σ. της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”, Κερασόγλου Μαρία
Γραμματέας Δ.Σ., Σαρακινιώτης Παντελής
Ταμίας Δ.Σ., Οίκονόμου Δημήτρης, Τμήμα Κοιν. Μάρκετιγκ &
Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”
Μέλος Δ.Σ., Θεοδωρακόπουλος Σταύρος
Μέλος Δ.Σ., Κίτσος Δημήτριος

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”,
Αλέξανδρος Οικονόμου
Επιμέλεια Φεστιβάλ & Υπεύθυνη Πολιτιστικών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”,
Μαριτίνα Κονταράτου
Δημοσιογράφος, Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος
Γραφιστικά: Μαριτίνα Κονταράτου, Νίκος Τσούτης (αφίσα)

Εθελοντές: Νατάσα Μανουσιάδου, Λάϊλα Τυροπούλου,
Nεκταρία Καρανάσιου, Τόσκα Παρασκευή, Δήμητρα και
Βικτώρια Χατζηαργυρίου, Σοφία Στεργίου, Mαρίνα
Μιχαλοπούλου, Αναστασία Καρούτη, Δανάη Οικονόμου.
Υπεύθυνη Εθελοντών Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ”, Ελενα Βάγγερ

 

Και το βίντεο που γυρίστηκε εκείνη την ημέρα, τα λέει όλα με λίγα λόγια!

 

 

Leave a Reply

*