Τα νέα της SAPT Hellas

Διαβάστε αναλυτικά....

Ας μάθουμε κάτι από αυτό…

Ένα βίντεο που πρέπει να δουν όλοι όσοι έχουν παιδιά και σκύλο! Μπήκαμε στον κόπο να μεταφράσουμε το κείμενο και τους υπότιτλους που προσέθεσε το Dogue Shop για να σας διευκολύνουμε. Σημείωση: το βίντεο δεν το έφτιαξαν οι άνθρωποι που το δημοσίευσαν αλλά κάποιος άλλος. Εκείνοι (από το Dogue Shop) επενέβησαν με υπότιτλους για να βοηθήσουν τον κόσμο στην κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου… Κι εμείς μεταφράσαμε τους υπότιτλους. Μην το προσπεράσετε, είναι πολύ σημαντικό.

Μετάφραση κειμένου

Για εκείνους που βρίσκουν αυτές τις καταστάσεις αστείες. Οι σκύλοι “μιλούν” πολύ ξεκάθαρα αλλά όταν δεν ακούμε και συμβαίνουν ατυχήματα, τους κατηγορούμε. Το βίντεο δεν φτιάχτηκε από τους ανθρώπους που το δημοσίευσαν απλώς εκείνοι το “διάνθισαν” και προσέθεσαν στοιχεία της γλώσσας του σώματος ενός σκύλου συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που σηματοδοτούν ότι ο σκύλος θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο, προκειμένου να μάθουν οι γονείς και να αποφευχθούν ατυχήματα. Δεν είναι καθόλου σύμφωνοι (όπως κι εμείς στην SAPT Hellas άλλωστε) με αυτού του είδους τις επαφές μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. Είναι (όπως κι εμείς στην SAPT Hellas άλλωστε) ένθερμοι υποστηρικτές της υπεύθυνης κηδεμονίας σκύλων.

Μετάφραση υπότιτλων
Dog opens mouth, stress panting = Ο σκύλος ανοίγει το στόμα και λαχανιάζει αγχωμένος
1st tongue flic=ο σκύλος βγάζει για λίγο τη γλώσσα του και γλύφει τα χείλια του
Whale eye= τα μάτια του σκύλου αποκτούν σχιστό σχήμα (σαν της φάλαινας)
Head tilt=ο σκύλος γέρνει το κεφάλι του (θέλει να φύγει το μωρό από πάνω του)
Removes himself = ο σκύλος αποφασίζει να φύγει μακριά από το μωρό
Partially shakes off=ο σκύλος τινάζει ελαφρά το κεφάλι του (εκνευρισμένος, πετάει την ένταση στην κυριολεξία από πάνω του)
Κάποια στιγμή αφού έχουν γίνει τα προηγούμενα ο μπαμπάς του μωρού ζητάει από τον σκύλο και πάλι να ξαπλώσει (και άρα να υπομείνει ότι έπεται…)
Baby jumps on rib cage causing the dog to open its mouth to breathe. The stretched back lip indicates stress = Το μωρό χοροπηδάει πάνω στα πλευρά του σκύλου και εκείνος ανοίγει το στόμα του για να αναπνεύσει. Τα τραβηγμένα προς τα πίσω χείλια του σκύλου δηλώνουν άγχος.
More whale eye and pulled back ears. Tension is building=Πάλι το “μάτι της φάλαινας» και τραβηγμένα προς τα πίσω αυτιά. Η ένταση αυξάνεται.
Closed mouth and whale eye. The dog is getting more and more upset= Ο σκύλος κλείνει το στόμα του και έχει πάλι το «μάτι της φάλαινας». Εκνευρίζεται όλο και περισσότερο
8th tongue flic. One can’t say this dog is not giving off warnings= 8η φορά που γλύφει τα χείλια του. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο σκύλος αυτός δεν στέλνει προειδοποιήσεις..
Opens mouth, compressed chest? = ανοίγει το στόμα του, άραγε επειδή πιέζεται και πάλι ο θώρακάς του;
Stress panting=αγχώδες λαχάνιασμα
Gasping for air= ο σκύλος ασθμαίνει…
Whale eye and pushing the baby off with a tongue flic= «μάτι της φάλαινας» , σπρώχνει το μωρό μακριά και γλύφει και πάλι τα χείλια του (16η φορά…)

Και ο δικός μας επίλογος:

Η μαμά πάει κάπου με το μωρό, όχι γιατί κατάλαβε τι επέτρεπε να συμβαίνει όπως και ο μπαμπάς που δεν σταματά να χασκογελάει, τόσην ώρα, απλά επειδή το μωρό … κουράστηκε και προφανώς ήταν ώρα να πάει να κοιμηθεί και ο σκύλος εκεί που ξαπλωμένος, αναμένει την επόμενη «επίθεση», ανασηκώνεται για να σιγουρευτεί ότι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τουλάχιστον για σήμερα, γλίτωσε από τις «επιθέσεις».

Πόσο ακόμα λέτε θα άντεχε αυτήν την συμπεριφορά ενώ τόσο ξεκάθαρα έστειλε τόσα σημάδια ότι δεν του αρέσει; Τι θα διαβάζαμε στις ειδήσεις αν ο σκύλος έκανε ένα πιάσιμο “μαλώματος” (με σκοπό να του πει πιο ξεκάθαρα “άσε με πια!”) στο μωρό με τα δόντια του που όλως συμπτωματικά -καθαρά λόγω διαφοράς ύψους- εμάς θα μας έβρισκε στο χέρι αλλά το μωρό στο πρόσωπο; Εχουμε μία ιδέα τι θα διαβάζαμε στα πρωτοσέλιδα: “Σκύλος-φύλακας δάγκωσε άσχημα μωρό στο πρόσωπο, το μωρό νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο σκύλος θα θανατωθεί δήλωσαν οι γονείς”   …

Leave a Reply

*